Angst​

Angst er mere normalt, end du tror

Det skønnes, at ca. 25 % af befolkningen – dvs. én million danskere – på et tidspunkt i deres liv vil opleve alvorlig angst. Generaliseret angst rammer ca. 3 % af befolkningen i den vestlige verden.​

Generaliseret angst og lavt selvværd

Generaliseret angst er en lidelse, hvor angsten er vedvarende og knyttet til alle aspekter af livet. Lavt selvværd er knyttet til at føle sig truet i flere sammenhænge, hvor man skal præstere. På en måde kan man sige, at kernen i generaliseret angst og lavt selvværd er de tanker, vi har om os selv.

Ofte handler det om overdrevne bekymringer, som er svære at kontrollere. Det er ikke nødvendigvis bekymringer om en bestemt ting men generelle bekymringer eller flere forskellige bekymringer.

Hvad nu hvis?

Bekymringer er en kæde af negative tanker, som handler om trusler og farer i fremtiden. De består sædvanligvis af ”hvad-nu-hvis” spørgsmål, og man dvæler ved muligheden for fremtidig skade. Samtidig spekulerer man på måder at forebygge eller forhindre det på.

​​

Metakognitiv terapi mod generaliserende angst

Vi bruger Metakognitiv terapi mod generaliseret angst, fordi det er en kort og effektiv proces. I processen hjælper vi dig til at identificere og udfordre dine underliggende overbevisninger om alle de bekymringer, du har. Vi bruger denne metode, fordi den lærer dig nye og mere effektive måder at forholde dig til dine negative tanker på.​​

Gode råd

til håndtering af angst

1

Træn din opmærksomhed

Negative tanker og følelser som håbløshed, tomhed og vrede er naturlige i i tider med overbelastning. Alle stærke følelser har dog som udgangspunkt en kort levetid. Ligesom det kløende myggestik, går kløen over igen, hvis vi lader det være i fred. Det kan være det samme med dine stærke følelser. Din drivkraft for at vedligeholde følelser, der eksempelvis er som depression, er din opmærksomhed. Det er derfor vigtigt at træne opmærksomheden og din tilknytning til tanker og følelser, så de får de bedste betingelser og fred til at selv-regulere.

2

Skift fokus

Vis dig selv, at det er dig, der styrer din opmærksomhed. Tag fx en gåtur og skift fokus i 2 minutter ad gangen. 2 minutter, hvor du zoomer ind på fuglene. 2 minutter, hvor du zoomer ind på menneskelyde. 2 minutter, hvor du zoomer ind på billyde. Gør det hele forfra igen i alt 12 minutter hver dag i en uge til at begynde med. Opmærksomhedstræningen vil vise dig, at det er dig, der styrer din opmærksomhed, så du kan fokusere væk fra de svære følelser og give dem fred til selvregulering.

3

Træn, træn, træn

Træn mellem hver session, så kan du bedre profitere af opmærksomhedstræningen. Jo mere, du er knyttet til dine grublerier og bekymringer, jo mere holder du gryden i kog. Man kan kalde det en for mental nedsmeltning. Derfor er det vigtigt kun at analysere, gruble og bekymre dig i en begrænset tid dagligt. Husk, du finder ikke flere svar og løsninger af at overtænke dit liv og dine symptomer.

4

Sæt bekymringerne i system

Find et godt sted, hvor du kan sætte dig tilrette. I 20 minutter er det nu tilladt AT BEKYMRE DIG, GRUBLE OG ANALYSERE DINE TANKER OG FØLELSER. Men kun der og kun i 20 minutter. Slut af med 3 minutters stilhed med fokus på dit åndedrag. Grubletiden er obligatorisk, og har du ikke noget, du føler eller tænker over, så er det blot en reel pause med dig selv.

5

Hold dig aktiv

Der er en del mennesker med depression, der føler sig udmattede og som mangler deres drive. Derfor kan det være fristende at blive i sengen og sove sig til mere energi. Men som med alt andet, der er overdreven, så får hvile og søvn også en modsat effekt. Du bliver mere sløv af at være for inaktive. Derfor er det vigtigt, at du fysisk holder dig selv i gang og går en tur engang imellem. Uanset om du har overskud til det eller ej.

Vil du høre mere om behandling af angst?

Kontakt os og hør hvordan vi kan hjælpe dig.